The world's mostpowerful website builder.

Littekens » Chirurgische littekens

Een operatie is nooit leuk, als er dan een ontsierend litteken achterblijft is het helemaal ontsierend. Het litteken kan op de huid liggen en verdikt zijn en/of gevoelig en rood van kleur zijn. Littekens zijn zichtbare huidafwijkingen die overblijven na de genezing van een wonde. Gemiddeld gezien duurt het één jaar voor een litteken tot rust komt. De grootte en roodheid van het litteken is afhankelijk van je huidtype en de operatie. Er kunnen ook verschillende problemen ontstaan bij littekenvorming: een hypertofisch litteken is een litteken dat dik word, bij keloïd groeit er wild vlees en hard littekenweefsel rondom en buiten de grenzen van het oorspronkelijk litteken. Een derde mogelijk probleem zijn littekencontracturen: hierbij trekt de huid en het onderliggende weefsel samen tijdens het helen, hetgeen pijnlijn kan zijn en voor bewegingsbeperking zorgt.
 

Hoe voorkomen?

Door de wonde meteen na het ontstaan goed in te smeren met flamigel of een andere huidcrème blijft de wond vochtig. Ook het plakken van een Hansaplast pleister kan er voor zorgen dat uw wond soepel blijft en er geen korstje wordt gevormd. Het is namelijk bewezen dat wondes het beste genezen is vochtige omstandigheden. Daarnaast is het ook belangrijk om de vorming van een korst tegen te gaan.
 

Behandeling

Lasertherapie zorgt ervoor dat de de huidkwaliteit wordt verbeterd en de zichtbaarheid van uw litteken minder opvalt. De laserstralen zijn als het ware blokjes warmtestralen die tot diep in de lederhuid doordringen. Zo worden de bindweefselcellen gestimuleerd. Ook striae, huidveroudering, acnelittekens en andere littekens kunnen met deze methode behandeld worden. De huid rondom de laserpulsen blijft intact. Het grote voordeel is dat daarnaast ook de buitenste laag intact blijft, zo is er weinig kans op complicaties of pigmentverschuivingen. Tijdens de behandelingen voelt u kleine warme prikjes op de huid. Afhankelijk van het oppervlak duurt de behandeling tussen de 30 en 50 minuten. 

Nazorg

  • Probeer 4 weken voor en na de behandeling de zon of zonnebank te vermijden. Moet u toch in de zon? Gebruik dan een sunblock met factor 50.
  • Meteen na de behandeling kan de huid rood en/of gezwollen zijn, dit trekt meestal binnen de dag weg.
LUMENIS M22 RESURFX

Dankzij innovatieve fractionele, non-ablatieve lasertechnologie met de ResurFX laser kan de huid bewerkt worden om een diepe collageenregeneratie te stimuleren gedurende een reeks van behandelsessies. Waarom kiezen voor een fractionele non-ablatieve laser?

  • Pakt zelfs de eerste tekenen van veroudering optimaal aan
  • Zeer snelle 'lunchpauze' behandeling
  • Effectief voor algemene huidverjonging en de behandeling van rimpels, striemen, littekens (chirurgische acné), ...
FAQ

Dankzij innovatieve fractionele, non-ablatieve lasertechnologie kan de huid bewerkt worden om een diepe collageenregeneratie te stimuleren gedurende een reeks van behandelsessies. 

Waarom kiezen voor een fractionele non-ablatieve laser?
• Optimaal om zelfs de eerste tekenen van veroudering aan te pakken. Opvallende resultaten voor fijne lijntjes, verbeterde huidtextuur en de algemene uitstraling van huid en gelaat.
• Deze “lunchpauze” behandeling heeft een minimum aan ongemakken waardoor u heel snel uw dagelijkse werkzaamheden kan hervatten.
• Effectief voor de behandeling van rimpels, striae (striemen), littekens (chrirurgischacne), algemene huidverjonging, …

Deze behandeling is geschikt voor elk huidtype. (I-VI) Consulteer uw arts voor uw persoonlijke huidanalyse.

Vooraf zal de arts u uitvoerig informeren over de mogelijkheden, het verloop en het verwachtte effect van de laserbehandeling. Daarna kan een afspraak gemaakt worden voor een eerste behandelsessie.

De patiënt kan een warm of prikkelend gevoel ervaren tijdens de behandeling, maar deze wordt doorgaans niet als oncomfortabel bevonden. Om de behandeling zo aangenaam mogelijk te maken, kan de arts gebruik maken van verdovende gel en/of luchtkoeling. Afhankelijk van de specifiek vereiste zorg, kan men verwachten dat een sessie 60 minuten zal duren.

Onmiddellijk na de behandeling kan de patiënt roodheid of zwelling ervaren, afhankelijk van de benodigde instellingen voor de uit te voeren sessie. De zwelling zal na een paar uur afnemen. De roodheid zal na enkele dagen vervagen. De meeste patiënten zijn in staat hun dagelijkse activiteiten dezelfde dag nog te hervatten. De arts zal de patiënt adviseren uit direct zonlicht te blijven tot enkele dagen na de behandeling en zich maximaal te beschermen tegen UV-licht door zonnecrème te smeren.

Na gemiddeld 3 sessies zal de patiënt een duidelijk merkbaar verschil waarnemen qua huidtextuur en fijne lijntjes. Na de eerste sessie zal echter al een significante verandering te zien zijn in de afmetingen van de poriën. Optimale resultaten worden doorgaans bereikt na 3 tot 5 sessies met intervallen van 4 à 6 weken. Bovendien zal de huid van de patiënt blijven verbeteren tot maximaal 6 maanden na de laatste behandeling.

Heeft u vragen of wenst u informatie? Contacteer ons vrijblijvend!

Maak een afspraak

Deze non-ablatieve laser vernietigt de huid niet, wat ervoor zorgt dat de behandeling snel en efficiënt gebeurt, met spectaculaire resultaten voor zowel grote als kleine lichaamsoppervlaktes.

Tanveer Janjua, M.D.